Schelstraete Rit - Kunstvestdagen

Ga naar de inhoud
Rit Schelstraete - Conceptuele boekkunst

Professionele opleiding in de muziek aan de Conservatoria van Antwerpen en Gent (notenleer, dwarsfluit, kamermuziek, transpositie, muziekgeschiedenis). Aanvullende opleiding bij Prof. Schwegler van de Musikhochschule Köln.
40 Jaar werkzaam als leerkracht in het DKO (dwarsfluit, instrumentaal ensemble, coördinatie) voornamelijk aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen. Lid van diverse ensembles.
Afgestudeerd in de specialisatiegraad van de cursus kunstboekbinden aan het IKA te Mechelen in de klas van Françoise Bausart.
Opleiding houtbewerking/meubelmaken in het CVO/Crescendo te Mechelen.

WERK: CONCEPTUELE BOEKKUNST
In tegenstelling tot het klassieke ambachtelijke boekbinden, waarbij men het boek hoofdzakelijk beschouwt  als drager van literatuur, vertrekt het conceptuele boekbinden - zoals het woord het zegt - vanuit een concept.  
De boeken die daarbij ontstaan krijgen zo een totaal andere functie en betekenis.  Ze worden gebruikt om het concept vorm te geven - zijn daarom dikwijls blanco, van gerecycleerd papier of hebben een ongebruikelijk formaat - zodat er ruimte ontstaat voor interpretatie door de 'kijker'.  
De werken worden gekenmerkt door hun gelaagdheid die zich meestal reflecteert in de titel (spel met taal).  Verder spelen nog andere factoren een grote rol:  de esthetiek van de vormgeving, symboliek (getallen en kleuren), humoristische knipoog, maatschappijkritiek,…


Contactgegevens

Rit Schelstraete
Sint-Janstraat 10a/101
2800 Mechelen
015 21 02 47
0470 70 00 52
Terug naar de inhoud